“Rematch!!! Beeyatch!!!” Är en galen hastighetstävling för bartenders

10th September 2015
“Rematch!!! Beeyatch!!!” Är en galen hastighetstävling för bartenders

När LAB, en högt respekterad bar bland professionella bartenders, organiserade eventet “Rematch!!! Beeyatch!!!” i London blev det en helt galen natt. Äntligen skulle det bestämmas vem som var den snabbaste bartendern av dem alla. Eftersom vi på EBS är en bartenderskola ville vi självklart vara med i leken. Så tre instruktörer klev upp, tillsammans med sina tillfälliga bartenderhuliganer, som vi normalt refererar till som studenter.

Vad är är “Rematch!!! Beeyatch!!!” exakt?
Kommer ni ihåg att scenen i Zoolander, den där Derek utmanar Hansel “he’s-so-hot-right-now” Mc Donald till en walk-off och David Bowie bedömer noggrant deras framträdande? Aa det är ungefär vad “Rematch!!! Beeyatch!!!” är för bartenders. Tjugo bartenders betalar £ 50 var och kämpar i en helt vansinnig hastighetstävling där vinnaren tar hem allt. Tävlingen har funnits ett tag nu och eftersom en av dess viktigaste regler är att ingen är sponsrad av något företag, tävlar alla på lika villkor.

Hur du gör det spelar ingen roll, så länge du gör 10 drinkar på snabbast möjliga sätt – och om du inte vill ha 5 sekunders straffpålägg, måste drinkarna måste se och smaka som de skulle gjort i en vanlig bar.

Sedan starten har tävlingen arrangerats runt om i världen med exakt samma regler. Varje tävlande gör nio cocktails och avslutar sedan sin uppsättning genom att öppna en öl (den tionde drinken). Tidtagaruret stannar efter detta och domarna inspekterar drinkarna och en tid tilldelas.


För att få en uppfattning om hur galna dessa tävlingar är, ta en titt på denna tidigare tävling.

Även om några av drinkarna nästan slängs ner i glasen, måste de smaka och se bra ut nog för att tillfredställa en gäst, annars kan domarna antingen ge dig ett 5-sekunders straffpålägg eller diska dig. Den officiella uppsättningen av drinkar är 2 daiquiris, 1 mojito, 1 caipirinha, 1 mai-tai, 1 zombie, 1 planter punch, 1 cuba libre, 1 piña colada och naturligtvis en öl.

Domarna har ett poängark, ett tidtagarur och beräknar din officiella tid genom att lägga till eventuella straff för “oserverbara” cocktails.

En månad för EBS att göra sig redo
Genom att sätta upp den perfekta barstationen i EBS London, övade Jumbles, Julien och Flavius för att bli så snabba och effektiva som möjligt. Sekunder går att skala bort genom att förbättra grepp, pröva olika rörelser och genom att isa glasen rätt. Och även om deras perfekta omgångar låg på tider mellan 1,25 och 1,40, visste killarna att en obekant bar, den hetsiga stämningen från publiken och tävlingsnerver, skulle påverka deras prestation.

LAB är en välrespekterad bar bland professionella bartenders, och denna bar med sina olika inställningar, utrustning och speedrails väntade på våra tävlande på dagen D.

Jumbles “sätter upp baren”
När vi kom till tävlingen var baren redan halvfull. En blandad skara söndagsdrickare, EBS studenter som ville visa sitt stöd och naturligtvis den tuffaste publiken av dem alla: bartenderkollegor! När de första tävlande arrangerade sin barsetup, var LAB nästan fulla kapacitet. eventet hade förvandlats till en kokande kittel av törstiga människor, och för de tävlande fanns ingen tid att tänka längre – det var bara att köra!

Först ut var Jumbles, vår högt värderade EBS instruktör som visade några otroliga hällningstekniker medan förra årets vinnare Stuart Hudson såg på från bakgrunden. Jumbles gjorde en riktigt snygg pour som bländade publiken, och efter att ha spillt ut halva sin piña colada på bardisken, avslutade han sin runda på imponerande 1 minut och 45 sekunder.

Efter Jumbles var det Flavius tur, som verkade i trance under sitt set:

Att vara kall som is lönade sig, eftersom Flavius gjorde en perfekt runda, även fast han fångade en olycklig pour mandelmjölk och grenadin som kunde ha inneburit omedelbar diskvalificering.

Flavius avslutade sin runda på tiden 1 minut och 46 sekunder, följt av en high-five för att skrämma konkurrenterna:

Vi har det här…

Flavius och Jumbles satte ribban med sina tider och visade vart skåpet skulle stå. Efter hand blev flaskorna klibbigare och publiken ännu vildare. Sakta men säkert började de tävlandes tider öka till 2,10, 2,55 och även en 3,55. Det vill säga tills vår instruktör Julien klev upp för sin omgång.

Påhejad av EBS studenterna och fast besluten att hålla jämna steg med de andra tävlandena, fick Julien en riktigt bra tid på 1 minut och 51 sekunder trots de klibbiga flaskorna.

Hur många drinkar kan du göra på två minuter?

På European Bartender School förvandlar vi våra studenter till grymma bartenders under en 4-veckorsperiod. Och du kommer att ha den bästa tiden i ditt liv samtidigt. Intresserad?

Läs mer nu
Långt in i tävlingen var det bara EBS bartenders som låg på en tid under två minuter, vilket provocerade vissa människor att ta till desperata åtgärder. Varför en av domarna tappade byxorna ovanpå bardisken förblir ett mysterium, men han får stilpoäng för att han var underhållande.

Kanske var vi för kaxiga, vi vet inte, men den totala dominansen av European Bartender School tog slut när fjolårets vinnare Stuart Hudson klev in bakom baren.

Andra bartenders tittade misstroget, folk försökte förstå vad som hände, och och när dammet lagt sig, hade Stuart avslutade sin runda på 1 minut och 39 sekunder.

Efter att Stuart punkterat hela tävlingen var resten av kvällen bara ännu en dag på cirkus. De resterande tävlade bartendrarna gick mest upp och hade det kul och njöt av att showa och jobba i roliga kläder. Jag skulle vanligtvis känna mig obekväm att beställa en drink från en bartender som bar nippeltofsar, men i kväll var en speciell kväll.

Ett stort tack till alla de tävlande som deltog, LAB bar och dess fantastiska personal för deras hjälp och alltid fina service när vi besöker med EBS, Oana vår fantastiska fotograf och slutligen gratulationer till Stuart Hudson som vann 1000 pund. EBS London kommer tillbaka …

BARTENDERS TJÄNAR BRA MED PENGAR

Att vinna en speedtävling är bara en av de många roliga grejerna med att vara bartender. Cocktailbartenders går hem med kontanter på fickan efter varje skift, och det är på toppen av sin ordinarie lön. Har du funderat på att lära dig bartending av de bästa?

Läs mer om EBS