Från EBS rätt ut i nattlivet – Céline

8th January 2015
Från EBS rätt ut i nattlivet – Céline

En stor del av våra studenter som tar kursen i Barcelona väljer att stanna kvar i den fantastiska staden efter att ha tagit examen från utbildningen. Vissa stannar någon månad och njuter av det staden har att erbjuda medan andra skaffar sig ett jobb och stannar kvar betydligt längre. En av de som valt att göra de sistnämnda är Céline från Schweiz, som gick kursen i maj 2014.

Céline i maj 2014, tre veckor in i kursen. Ni ser henne längst ner till höger tillsammans med sina kurskamrater.

 

Så Céline, hur kommer det sig att du valde EBS Barcelona?
”Det var ett enkelt val för mig. Jag har alltid velat åka till Barcelona och när jag såg att EBS hade en skola här tvekade jag inte en sekund. Jag har alltid känt på mig att jag någon gång kommer bo i Barcelona och tack vare kursen lever jag nu min dröm.” (winks at me)

Vad tyckte du om kursen?
”Kursen på EBS hade verkligen lite av allt. Istället för att bara sitta vid en bänk och läsa en bok så får du mycket barträning, flairlektioner, free pour, många recept på drinkar och kunskap om de olika spritsorterna. Kursen ger verkligen en stabil grund för att kunna jobba som bartender. Det är inte för mycket av något men inte heller för lite. De har hittat en bra balans.”

Av alla de olika momenten du nyss nämnde, vilket tyckte du var roligast?
”Barträningen så klart! Det är allas favorit. Den gör en redo för att kunna jobba i fullpackad bar där det inte finns någon tid att tänka utan allt måste gå på rutin. Den rutinen får du via barträningen. Personalen jag jobbar med nu kanske vet vart de mer ovanliga ingredienserna finns men när det kommer till att jobba snabbt så håller jag samma tempo som resten av gänget.”

Redaktören: Juan är en i gänget som Céline jobbar med. Syns i Sipsmith´s Twitter feed här under:

På tal om det, vart jobbar du nu?
”I en bar som heter ”Creps Al Born”, vilket enligt mig är en av de bästa barerna i Barcelona. Jag älskar det här stället! Bartendrarna är så inspirerande och tar bra hand om mig. De vet att det är mitt första barjobb och är verkligen hjälpsamma med allting. De har blivit min familj här i Barcelona.”

Hur kommer det sig att du tycker att det är en av Barcelonas bästa barer?
“Kom förbi själv så ska du se varför, haha. Skämt och sido, det jag verkligen gillar med baren är att du kan säga vilka frukter och vilka spritsorter du gillar så fixar bartendrarna en bra cocktail efter det. Det imponerar på gästerna vilket jag tycker är nyckeln till bra bartending. Att kunna mixologi och skapa individuella drinkar till olika gäster. Vi smaksätter också vår egen sprit vilket jag tycker är superhäftigt. Jag vill bli lika duktig som de bartenders jag jobbar med. Du borde verkligen komma förbi och hälsa på en kväll!”

Det kommer jag absolut att göra. Vilken drink skulle du rekommendera?
”En Zombie eller Acapulco. De är faktiskt ganska lika, båda innehåller rom, lime och ananasjuice. Acapulcon innehåller ingefära och mint och smakar helt otroligt. Garnityret består av en karamelliserad ananas. Hur häftigt? En annan drink jag tror du aldrig har prövat är the Hood Rat. Vi muddlar röd paprika och serverar det med Żubrówka Vodka, citronjuice och vaniljsuryp. Smakar väldigt fräsch och gott”

En sån vill jag definitivt smaka! Hur fick du jobbet förresten?
”Jag gick bara in i baren och lämnade mitt CV och personliga brev. Jag tycker det är mycket mer personligt att göra så än att bara skicka allt i ett mail. När jag gjorde detta hade jag inget spanskt mobilnummer så managern bad mig att fixa det så fort som möjligt. Vilket jag självklart gjorde och när jag kom tillbaka till baren för att lämna det så hade managern redan gett mig jobbet. Jag antar att det berodde på att jag visade det där lilla extra intresset.”

FÅ DE BÄSTA BARJOBBEN

Céline gjorde precis de rätta sakerna för att fånga drömjobbet. Men det finns fler trix för att lyckas kapa åt sig de bästa bartenderjobben:

SHOW ME

Hur skiljer sig barträningen från att jobba i en riktig bar?
”Den största skillnaden mellan att öva i skolan och jobba i en bar är att det är riktiga gäster. Vi fick lära oss hur vi skulle ta hand om gäster i skolan med men det är när du står bakom en riktig bar som du inser att vara bartender handlar om så mycket mer än att bara blanda drinkar. Du är en underhållare och står verkligen i centrum hela tiden. På Creps fokuserar vi på varenda gäst och vårt mål är att alla ska gå från baren med ett leende på läpparna. Jag jobbar på att nå nästa WFA-nivå då flair även funkar bra här. Killarna jag jobbar med flairar hela tiden så det vore sjyst att kunna hänga med.”

Genomgång av proceduren – flair underhåller gästerna och är bra för dricksen.

 

Har du fått användning av det du lärde dig på EBS på Creps?
”Absolut! Det som är så bra med EBS är att du kan komma hit och kunna absolut ingenting om bartending, och de lär dig allt från grunden. Tack vare EBS fick jag den baskunskapen jag behövde för att kunna få det här jobbet. Att jobba på Creps är som att ta en avancerad bartenderkurs, killarna gav mig några lektioner innan jag började mitt första skift vilket jag uppskattade mycket. Jag har fortfarande mycket att lära mig och jag tror att i den här branschen slutar man aldrig att utvecklas.”

Så en sista fråga, vad är det bästa med Barcelona?
”Jag gillar allt, men måste jag välja en sak så måste det nog bli matkulturen. Det trodde du inte va, haha. Den här staden har så mycket att erbjuda alla. Människorna är vänliga och öppna, kulturen, stranden, alla vackra parker och staden verkar typ bygd för att åka longboard genom. Det är en varm atmosfär som gör en lycklig och jag tror aldrig att jag kommer tröttna på det här stället. Det är mitt personliga pardis!”

Se om European Bartender School är något för dig!

Få din gratis broschyr nu:

  • Kolla in alla våra destinationer
  • Se hur våra skolor ser ut
  • Vad innebär en bartenderkurs hos EBS?

Ge mig min gratis broschyr!

PS från redaktören:
Häromkvällen gick vi till Crepes för att se Céline jobba bakom baren och kolla in alla de andra häftiga sakerna hon berättat för oss under intervjun. Vi förstod direkt varför hon gillar sin arbetsplats så mycket. Om du är i Barcelona får du inte missa att besöka Creps Al Born för att dricka otroliga cocktails.