De tre största barmyterna – med Jumbles St. Pierre

10th November 2014
De tre största barmyterna – med Jumbles St. Pierre

De senaste åren har det skett en utveckling inom barvärlden som vi på EBS tycker är otroligt rolig. Fler och fler vanliga människor börjar intressera sig för cocktails och är mycket mer medvetna om vad det är de dricker. Självklart tycker bartendrar att det är kul med kunniga och intresserade gäster, men ibland kan även detta ha en baksida. Som när gästen tror sig ha rätt trots att de är helt ute och cyklar. Här nedan slår Jumbles St.Pierre, en av EBS London mest uppskattade instruktörer, hål på några av de vanligaste barmyterna.

Jumbles St. Pierre: “Även om cocktailkulturen bara växer sig större och större, så har de flesta gästerna fortfarande ingen aning om vad de gör när de beställer i baren. Det gör inget för jag är här för att lära er! Vi börjar med en av de vanligaste sakerna som bartenders och gäster ofta har diskussioner om, nämligen isen.”

Mer is i drinken betyder inte att du får mindre sprit
“Vi har alla råkat ut för gästen som tror att mindre is i glaset betyder att det blir mer sprit i drinken. Att det inte blir så vet varenda kotte som någonsin jobbat bakom en bar. Isen är till för att hålla drinken kall, och ju mindre is det är i drinken, desto snabbare blir den varm och slaskig. Och hur gott är det med en ljummen vodka-cola?”

Isen har faktiskt ett syfte – att kyla din drink

“De flesta gästerna vill att deras glas ska vara fyllt ändå upp till toppen, annars känner de sig lurade. Men det som de flesta gäster tyvärr inte alltid förstår är att ju mer blandvatten (eller mixer som vi bartenders säger) vi fyller på, desto mer utblandad blir drinken och smälter dessutom fortare. Rätt mängd med is och mixer gör att drinken håller sig fräsch längre och smälter saktare”

Äggvita i drinken är inget konstigt
“Nästa sak som våra gäster ibland inte alltid förstår är det här med att ha äggvita i drinkarna. För en del personer låter det helt bisarrt med rå äggvita i drinken och förstår inte alls syftet. Äggvitan har absolut ingenting med smaken att göra då den faktiskt inte smakar något, utan fixar de där härliga vita skummet på toppen av drinken. Självklart har den fler användningsområden och det är bara fantasin som sätter gränserna. LAB i Shoho, London använder det vita skummet till att konstruera en Crème brulee -känsla på sin drink ”Burnt Breakfast Martini.”

“Den största oron med äggvita är rädslan för salmonella. Men det behöver man faktiskt inte vara rädd för längre. Äggen som används kommer från vaccinerade kycklingar och säkerheten och testerna kring dessa produkter är rigorösa. Idag smaksätter bartenders spriten med allt från bacon till popcorn. Gränserna mellan mat och sprit har suddats ut. Det är nya tider nu.”

EBS LONDON

Jumbles är en av våra kompetenta instruktörer på EBS London. Nedan hittar du alla lediga kursdatum i London.

LEDIGA DATUM

Hur mycket kan vi skylla vår bakfylla på Tequila egentligen?
“Än av de mest sålda shotsen i Storbritannien är Tequila. Det är också oftast den som får skulden för de jobbiga bakfyllorna. Detta är faktiskt inte helt rättvist. Den största anledningen till att man blir bakfull är för att kroppen lider av vätskebrist, och det är inte tequilans fel, utan saltet man tar till den. Enkelt tips är alltså att skippa saltet när det vankas tequilarace. Och varannan vatten såklart!”

Skippa saltet och må bättre dagen efter!

“Vi fortsätter prata tequila. En av världens mest sålda tequila är knappt tequila alls egentligen. Original tequila är gjord 100% från en planta som heter Agave. Tyvärr räcker det med att endast ha 51% agave i tequilan för att få sälja den. Detta betyder att resterande 49% är artificiella ämnen och tillsatser. Det är även dessa som gör att man mår dåligt dagen efter. Reglerna säger att det måste stå på flaskan hur många procent agave det är i tequilan, så nästa gång du är i baren, välj en tequila med hög agaveprocent så kommer du inte må lika kasst dagen efter.”

Läs fler krönikor om bartending med EBS

Få din gratis broschyr nu:

  • Kolla in alla våra destinationer
  • Se hur våra skolor ser ut
  • Se vad en bartenderkurs med EBS innebär

Gratis broschyr!